Verhalen en belevingen

Van harte welkom bijā€¦ Joke Verboom van Baptisten Gemeente Sneek


20-06-2023

Ook een verbouwd postsorteercentrum kan een kerk zijn die voor jong en oud een waardevolle plek van ontmoeting is. Dat bewijst het gebouw van de Baptisten Gemeente Sneek, die in 2023 voor het eerst open ging tijdens Tsjerkepaad.

,,Als onze gemeente érgens sterk in is, dan is het de ontmoeting", zegt pastoraal werker Joke Verboom. Tijdens de coronajaren hadden we de livestream van de diensten uitstekend voor elkaar, maar mán, wat misten we de onderlinge contacten. Ze zeggen wel eens: de koffie na de dienst is net zo belangrijk als de dienst zelf, tijdens de pandemie merkten we hoe waar dat was.

De kerk is één van de weinige plekken waar mensen niet alleen mensen uit hun eigen ‘bubbel’ treffen. Hier zit de bankdirecteur nog naast de pakketbezorger, de voetbalfan naast de gamer, hier geen klasseverschillen of een kloof tussen bevolkingsgroepen. Die ont-moeting – de naam zegt het al: er moet niks, je gaat vrijwillig het contact aan – is erg waardevol. Je bent thuis bij God én bij elkaar. We zetten er erg op in, niet alleen na de kerkdienst maar ook doordeweeks. Dan hebben we onder meer ons buurthuis en verschillende clubs waar ook niet-gemeenteleden op afkomen.”

Koffie, thee en wc

,,Diezelfde gastvrijheid willen we ook tijdens Tsjerkepaad gaan tonen. Koffie, thee en wc, dat zijn natuurlijk de basisvoorwaarden, maar ik stel me zo voor dat we ook iets met sport en spel gaan aanbieden op ons grote parkeerterrein, of een expositie in één van de zalen. Onze missionaire werkgroep is nog volop bezig met het uitwerken van goede ideeën.

We zitten hier wat aan de rand van de stad, feitelijk op een bedrijventerrein, maar wel aan een veelgebruikt fietspad naar de wijken aan de zuidkant van Sneek en richting IJlst, Oppenhuizen-Uitwellingerga en verder. In de zomervakantie komen daar erg veel fietstoeristen langs, die kunnen we met een vlag of spandoek bij het hek vast verleiden om even af te stappen.

En anders zijn er vast mensen die speciaal voor Tsjerkepaad naar Sneek komen en dan naast de net verbouwde Martinikerk, de Sint Martinuskerk of de Doopsgezinde Kerk ook ons in hun route opnemen. En we hopen ook dat Sneekers die éigenlijk wel nieuwsgierig zijn naar ‘die kerk achter het hek’ deze gelegenheid aangrijpen om eens naar binnen te komen. Om dat op zondagochtend te doen is vaak toch een te hoge drempel. Die lange hoge hekken – een erfenis van de post – gaan we trouwens nog wel aankleden met fruitbomen en -struiken, dan hebben we over een tijd iedere zomer een oogstfeest!”
 

Baptisten Gemeente Sneek

De Baptisten Gemeente Sneek, aangesloten bij de Unie van Baptistengemeenten in Nederland, is gesticht in 1880 en begon met 42 leden. Van 1882 tot 1953 kwam de gemeente samen in het Vredekerkje aan de Oppenhuizerweg, daarna in gebouw De Harmonie aan de Willem Lodewijkstraat en toen dat in 2013 te oud en te klein werd in het voormalige postsorteercentrum aan de Selfhelpweg 22. Daar bezoeken wekelijks ruim driehonderd van de ongeveer 435 leden en vrienden de diensten, zo schat Joke Verboom in.

Dat zijn aan de ene kant ,,paplepelbaptisten” die van jongs af bij de gemeente zijn en aan de andere kant mensen die het in een ander kerkgenootschap niet (meer) konden vinden. ,,We moedigen kerk-verhuizen niet aan, maar we houden mensen die de keuze maken ook niet tegen. Kennelijk bieden we iets dat hen aanspreekt: een ouderwets degelijke verkondiging, zeg maar de klassieke drieslag ellende-verlossing-dankbaarheid, maar gepresenteerd in een moderne vorm, gericht op beleving. We hebben een band, een lichtshow, professionele filmapparatuur voor de livestream, noem maar op. Maar in veel opzichten zijn we ook een traditionele gemeente met ouderen-bezoekwerk, een eeuwigheidszondag, een paaskaars en een Goede Vrijdagviering waarbij we in stilte de kerk verlaten.”

Voorganger van de Baptisten Gemeente Sneek is sinds 2012 Wouter Bandstra, Joke Verboom is sinds 2018 aan de gemeente verbonden als pastoraal werker, met name voor de ouderen en zieken.

 

Terug naar overzicht

Tsjerkepaad werkt samen met:
 
Copyright 2024: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl