Van harte welkom bij... Marlies Breeuwsma en Jan Veltman in de Maria Geboortekerk in Dronyp
20-06-2023
,,Het zijn wel voornamelijk oudere mensen die hier langskomen, maar een enkele keer hebben we wel een gezin binnen. En ik weet nog dat er twee jongetjes waren die heel netjes kwamen vragen of ze ook even binnen mochten kijken. Die hebben hier misschien twee minuten gezeten, maar wie weet wat ze hebben meegekregen.”
Jan Veltman (57) vindt het prachtig om mensen te ontvangen in de Maria Geboortekerk in Dronryp. Met name in de zomer komen veel fietsers door het dorp, die als ze van de kant van Winsum en Baaium komen – de brug over het Van Harinxmakanaal af sjezen en met een beetje mazzel niet rechtsaf de grote weg volgen, maar rechtdoor het dorpscentrum ingaan. Aan hun linkerhand vinden ze dan direct de Rooms-katholieke kerk uit 1839. Met een beetje geluk is daar iemand aanwezig en kunnen ze even naar binnen.
Op de zaterdagen tussen 1 juli en 9 september kan het sowieso, want dan is de kerk open voor Tsjerkepaad. Bij goed weer staan op het kerkplein dan een paar tafels en stoelen om plaats te nemen voor iets te drinken en een goed gesprek.
Gepuzzel
Voor coördinator Marlies Breeuwsma (73) is het een opluchting dat ze de bezetting voor Tsjerkepaad rond heeft gekregen. ,,Het is erg moeilijk om voldoende vrijwilligers bij elkaar te krijgen, maar na wat gepuzzel en een oproep voor extra mensen is het toch gelukt om de kerk de hele zomer open te stellen.”
Breeuwsma is sinds ongeveer acht jaar bij Tsjerkepaad betrokken. Als gevolg van de ziekte van Parkinson kan ze niet veel vrijwilligerswerk voor de parochie meer doen, maar het onderhouden van de contacten kan grotendeels digitaal en omdat andere mensen de koffie en thee en dergelijke verzorgen kan ze op zaterdagmiddag ,,als het een beetje lukt” ook nog gastvrouw zijn. ,,Meestal heb je dan wel een mooi gesprek, ook wel over het geloof.” Het aantal bezoekers varieert zo tussen 7 en 15 op een middag, vaak zijn het mensen die ook al in de protestantse Salviuskerk (d’ Alde Wite) zijn wezen kijken. Breeuwsma: ,,De vrijwilligers in die kerk vertellen dat wij ook open zijn, en andersom.”
Verrast
Veltman: ,,Toeristen zijn eigenlijk altijd verrast dat het toch best een oude kerk is, want van buiten lijkt het een aardig modern gebouw.” Breeuwsma: ,,Maar er komen ook wel mensen die het dorp verlaten hebben en nu weer eens komen kijken." Veltman: ,,Of mensen die al een paar jaar in Dronryp wonen maar hier nog nooit binnen zijn geweest. De drempel is tijdens Tsjerkepaad wat lager dan tijdens een dienst.”
De Maria Geboortekerk
De Maria Geboortekerk in Dronryp is een Waterstaatskerk, ingewijd in 1839 door pastoor Radbodus de Faber. Hij werd gebouwd door P.J. van der Wal, timmerman te Leeuwarden, die daarvoor 12.000 gulden ontving. Voor de bouw van kerk kwamen de parochianen bij elkaar in schuilkerken, onder meer in het nabijgelegen Baaium en op de Molepôle in Dronryp.
Bijzondere elementen in het interieur zijn drie reliëfs in het plafond, voorstellende de pauselijke attributen (de sleutels en de tiara), de symbolen geloof, hoop en liefde en de twee stenen taferelen met de tien geboden. De bekende kunstschilder Otte de Boer maakte zowel het grote altaarstuk (1840), ‘De Verheerlijking van Jezus op de berg Thabor’, als de kruiswegstaties (1848). De huidige toren werd in 1938 gebouwd. De woning van pastoor werd toen ook vernieuwd. In 1997 kreeg het kerkgebouw met toren de status van rijksmonument.
De kerk is één van de locaties van de H. Jacobus de Meerdereparochie waarin ook de voormalige parochies van Franeker, Harlingen, Sint Annaparochie en Terschelling zijn opgenomen. Er is elke zaterdag om 19.15 uur een viering.
Terug naar overzicht