Nieuws

‘Een geweldig uitstapje, we hebben echt genoten’


03-11-2022

Een zelfportret vanuit de Sint Hippolytuskerk van Olterterp leverde Gerdien de Bruijn uit Brakel afgelopen zomer de hoofdprijs op bij de selfiewedstrijd van Tsjerkepaad: een overnachting in de kerk van Schettens. Op 28 oktober kwam ze met haar man Henco en hun kinderen Maarten en Alinda naar Fryslân om de prijs te verzilveren. Ze blikt terug op een geweldig uitje bij Kerkovernachting.nl

,,Wij komen in heel veel kerken, maar er overnachten hadden we nog nooit gedaan, dus dat was prachtig om eens mee te maken. Het was een geweldig uitstapje, we hebben echt genoten”, zegt Gerdien. Al sinds hun verkeringstijd komen Henco en zij iedere zomer één of meerdere zaterdagen naar Fryslân om van de openstelling van Friese kerken te profiteren. ,,Daar zijn we al mee begonnen in 2005, het tweede seizoen van Tsjerkepaad. Na ons trouwen in 2006 zijn we er gewoon mee doorgegaan en ook met de kinderen erbij hebben we de traditie voortgezet.”
 

Gesprekken

Een middag ‘op Tsjerkepaad’ is een ideale manier voor Henco om zijn verzameling foto’s van buiten- en binnenkant, orgels et cetera van kerkgebouwen in Nederland uit te breiden. En Gerdien haalt steevast haar hart op in gesprekken met de gastheren- en dames en eventuele andere bezoekers.
,,Ik vind het altijd fascinerend wat een mooie ontmoetingen je dan hebt. Je komt eigenlijk altijd tot een écht gesprek, met medegelovigen of juist met mensen die niets met het geloof hebben, maar zich wél verbonden voelen met het kerkgebouw in hun dorp of stad. Ze hebben ook meestal mooie verhalen over de geschiedenis.”
 

Schelte van Aysma

Ook in Schettens hadden ze zo’n inspirerende en leerzame ontmoeting, in dit geval met kerkrentmeester en amateurhistoricus André A. Buwalda die het gezin onder meer de grafkelder liet zien waarin de resten van kolonel Schelte van Aysma (1578-1637) zijn bijgezet. Deze officier uit het Friesche Regiment van het Staatse Leger vervulde een belangrijke rol in de Tachtigjarige Oorlog en werd na zijn sneuvelen bij het Beleg van Breda in 1637 in zijn woonplaats Schettens begraven. In 2017 werd bij werkzaamheden om de kerk geschikt te maken voor toeristische overnachtingen de grafkelder herontdekt. ,,Ze hebben toen de kelder gerestaureerd en in 2018 de resten met militaire eer opnieuw bijgezet”, heeft Gerdien geleerd. ,,Dat is toen een hele happening geweest.”

Als er – zoals in het geval van het gezin De Bruijn – vier personen reserveren bij Kerkovernachting.nl, worden voor twee van hen bedden klaargezet in de kerkzaal, dus boven de grafkelder. ,,Ik was nog een beetje bang dat de kinderen dat griezelig zouden vinden, maar Maarten en Alinda hebben heerlijk geslapen”, zegt moeder Gerdien. ,,Aan het ontbijt kwamen ze nog op de rondleiding terug. ‘Die meneer kon echt héél mooi vertellen!’”
 

Torenkamer

Zelf sliep ze met Henco in het eigenlijke gastenverblijf, de torenkamer. In het gebouw is ook een badkamer gemaakt met douche en toilet en in de kerkzaal kun je relaxen in een speciaal lounge-gedeelte. ,,En ’s ochtends hoorden we de deur open gaan, dat was de bakker die het ontbijt kwam brengen. Wat wil je nog meer?”, aldus Gerdien.

,,Ik vind dit echt zó’n goed idee! Door het gebouw op deze manier open te stellen bedruipt het in feite zichzelf en kan de kerkelijke gemeente Schettens – Schraard - Longerhouw – Wons het gewoon in bezit houden en er ééns in de maand een dienst houden. In dat weekend is er even geen verhuur, maar de rest van het jaar is het best druk, heb ik begrepen. In vijf jaar tijd hebben ze al driehonderd overnachtingen gehad.”

Het gezin De Bruijn komt graag nog eens terug, hebben ze al besloten. ,,Henco is kerkelijk werker met preekbevoegdheid: hij heeft aangeboden om eens een kerkdienst te leiden in ruil voor nog een nachtje logeren, ha ha… Maar als dat er niet van komt gaan we gewoon zelf nog eens boeken.”

 

Terug naar overzicht

Tsjerkepaad werkt samen met:
 
Copyright 2023: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl