Nieuws

Stormachtige maar prachtige fietstocht met Duitse gasten


09-07-2024

Ruim vijftig fietsers beleefden zaterdag 6 juli een prachtige dag bij de Tsjerkepaad-fietstocht vanuit Workum. Helaas kwamen er wel een paar flinke buien over en ’s middags zelfs een zomerstorm, maar dat heeft het humeur niet bedorven, zegt mede-organisator Jan Bremer. ‘It wie in geweldige dei mei 31 dielnimmers út Fryslân en tweintich gasten út Ost-Friesland yn Dútslân. ’

De tocht ging van de Sint Gertrudiskerk in Workum via fietsknooppunten langs de kerken van It Heidenskip, Gaastmeer, Oudega (SWF), Blauwhuis, Dedgum en Parrega en van daar terug naar Workum.

Na de lunch in Blauwhuis trok de wind aan en toen de groep de Sint Joriskerk in Dedgum had bezocht bleek dat er een echte storm was opgestoken. ‘Ferline jier wie it ek min waar, mar no gong it need.’ Het open stuk tussen de laatste stop in Parrega en de finish in Workum was daardoor een hele uitdaging.

Een enkeling stapte in de ‘bezemwagen’, maar het gros van de deelnemers kwam op eigen kracht aan in gebouw Oer de Toer in Workum. ‘Dêr koene wy noch even gesellich neiprate.’
 

Kirchturmtour

Op 7 september hopen de Friezen een tegenbezoek te brengen, als in de regio Krummhörn-Greetsiel de Krummhörner Kirchturmtour gereden wordt. Dit is een tocht langs 23 kerken in negentien dorpen, officieel een kleine zeventig kilometer lang, maar je kunt ook afsteken en dan ongeveer de helft doen. ‘Dan sjochtst minder tsjerken, mar hast tenminsten wol de tiid om se goed te besjen en in praatsje te meitsjen.’ De ervaring leert dat je geen lunchpakket hoeft mee te nemen, want in iedere kerk staan allerlei lekkernijen klaar.

Wie als gast namens Tsjerkepaad mee wil doen aan de Krummhörner Kirchturmtour kan zich alvast aanmelden bij Lammie de Vries – Steensma: vries.steen@gmail.com of (06) 280 56 290. U hoeft daarvoor niet te hebben meegedaan aan de tocht vanuit Workum. 

Terug naar overzicht

Tsjerkepaad werkt samen met:
 
Copyright 2024: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl