Nieuws

Ook in september nog op Tsjerkepaad? Het kan vanwege de Landschapstriƫnnale


09-09-2023

De jaarlijkse zomerse openstelling van Friese kerken is voorbij, maar in Noordwest- en Noordoost-Fryslân kunt u de hele maand september toch nog kerken bezoeken en exposities bewonderen. In het kader van de Landschapstriënnale Dynamische Waddendelta zetten ruim twintig kerken in het kustgebied de deur nog een paar zaterdagmiddagen open.

In Noordwest-Fryslân gaat het om de Koepelkerk in Witmarsum, het doopsgezinde Schuilkerkje in Pingjum, de Martinikerk in Franeker (dagelijks, behalve zondag), de Koepelkerk in Berltsum, de Laurentiuskerk in Kimswerd (dagelijks), de Andreaskerk in Wijnaldum, de Nicolaaskerk in Midlum en de Grote Kerk in Harlingen.

In Noordoost-Fryslân bent u nog welkom in de dorpskerken van Blije, Ferwert, Westernijtsjerk, Hegebeintum (dagelijks), Ie, Ingwierrum, Eanjum, Peasens, Nes, Wierum, Easternijtsjerk en Eastrum. In het laatste dorp staat de deur zelfs iedere ochtend na acht uur open. In Dokkum tenslotte kunt u op zaterdagmiddag terecht in de Grote Kerk aan de Markt en de Bonifatiuskapel aan de Bronlaan. Daarnaast zijn er nog veel kerken waar een belletje naar de koster of sleutelhouder – nummer en adres staan op een bordje bij de kerk – voldoende is om op eigen gelegenheid naar binnen te kunnen.

Voor alle kerken geldt dat op www.tsjerkepaad.nl staat wanneer ze precies open zijn. Het is aan te raden de site te controleren voor u op pad gaat. De kerk kan onvoorzien toch gesloten blijven vanwege een huwelijks- of uitvaartdienst. Bovendien doen sommige kerken op 23 september voor het laatst mee.


Fietstocht

De kerken zijn een ideale pleisterplaats tijdens een mooie fietstocht door het Friese Waddenkustgebied. In Noordoost-Fryslân heeft de regionale werkgroep van Tsjerkepaad vier afwisselende routes ontwikkeld die niet alleen langs meerdere kerken, maar ook langs andere bezienswaardigheden voeren.

Wie vanuit Blije (twee routes) start komt bijvoorbeeld langs De Terp van de Takomst, het buitendijkse rust- en uitzichtpunt waar je onder meer kunt ervaren dat de vogeltrek weer op gang komt. Uitkijken over het Wad kan ook bij Het Lage Noorden buiten Marrum waar iedere zaterdag- en zondagmiddag de tot uitkijktoren verbouwde graansilo (vroeger bekend als de Seedykster Toer) beklommen kan worden.

Starten bij de kerk van Eanjum kan iedere zaterdag vanaf half twee. Deze route gaat langs Peasens, Nes – waar een bezoek aan de expositie De Traanjagers in de Theaterkerk een aanrader is – Easternijtsjerk en Moarre. De vierde route begint in Eastrum en voert langs Ie, Ingwierrum en Jouswier.

De folders met de fietsroutes zijn op zaterdag te verkrijgen bij de startpunten en beperkt bij de kerken in de regio. De rest van de week zijn ze te koop voor 2 euro bij het Toeristisch Informatiepunt aan de Diepswal in Dokkum.


Exposities

De kerken verlengen in sommige gevallen ook hun zomerse exposities. In Pingjum bijvoorbeeld zijn de schilderen van Pietie Buijs uit Franeker nog te zien, zij is zelf op 16 en 23 september aanwezig.

De Martinikerk in Franeker heeft een speciale septemberexpositie met olieverfschilderijen, beelden en foto’s en in Berltsum wordt op 16, 23 en 30 september om 13.30 uur en 15.30 uur de film vertoond die in 2018 is gemaakt van de muziektheatervoorstelling De Klokken fan Berltsum, die destijds door operazanger en regisseur Albert Bonnema werd gemaakt voor Leeuwarden-Fryslân Kulturele Haadstêd fan Europa.
 

Landschapstriënnale Dynamische Waddenkust

De ‘verlenging’ van Tsjerkepaad is ter gelegenheid van de Landschapstriënnale Dynamische Waddenkust, een spectaculair evenement dat de schoonheid en diversiteit van dit unieke landschap viert. Tijdens de zomermaanden worden tal van evenementen georganiseerd om bezoekers onder te dompelen in de pracht van het Waddengebied. De Landschapstriënnale biedt bovendien een platform voor discussie en educatie over het belang van natuurbescherming en duurzaamheid. Meer informatie en het volledige programma staan op www.waddendelta.nl en www.visitwadden.nl

 

Terug naar overzicht

Tsjerkepaad werkt samen met:
 
Copyright 2024: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl