Tsjerkepaad 2021: welkom in de kerken !

Tsjerkepaad in Fryslân

Wat is er mooier dan het bezoeken van een oud kerkje in Friesland? Nergens zijn er zoveel kerken als in Fryslân! Een kerk herbergt een schat aan bijzondere historische waarden en verhalen. Tijdens Tsjerkepaad zijn er gedurende de zomerperiode meer dan 250 Friese kerken vrij toegankelijk. Gastvrije vrijwilligers zijn beschikbaar om uitleg te geven. De kerken zijn open voor iedereen die erfgoed, kunst, stilte, ontmoetingen, rust of meditatie waardeert!

Tsjerkepaad 2022 is van 2 juli t/m 10 september op de zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur. Indien een kerk op een bepaalde datum niet open is of met een andere openingstijd, is dit vermeld bij de desbetreffende kerk. 

Tsjerkepaadliet: een ode aan de Fryske tsjerken!

In 2011 werd er een Friestalige bewerking gemaakt van het lied "De vreugde voert ons naar dit huis": het Tsjerkepaadliet! Sindsdien wordt het ieder jaar gezongen tijdens de opening en sluiting van Tsjerkepaad. Het is een ode aan vele Godshuizen in Fryslân. In 2021 is er een video gemaakt die een impressie geeft van Tsjerkepaad en waarin het lied wordt vertolkt: 

 

Boek: het gevoel van Tsjerkepaad

Tijdens de opening van het Tsjerkepaadseizoen 2021 op 26 juni wordt 'Het gevoel van Tsjerkepaad' gepresenteerd, een boek samengesteld door voorzitter Gerrit Groeneveld. Behalve een overzicht van de geschiedenis van het evenement, bevat het herinneringen en anekdotes van vrijwilligers en bezoekers en een groot aantal mooie foto's. Als u op zaterdagmiddag een deelnemende kerk bezoekt kunt u een gratis exemplaar meekrijgen. Uiteraard vinden we het fijn als u ter plekke iets doneert voor het behoud van het betreffende kerkgebouw. Bent u niet in de gelegenheid 'op tsjerkepaad' te gaan, dan kunt u het boek ook via deze link bestellen. U betaalt dan 5 euro verzend- en verpakkingskosten. 

Fiets- en wandelroutes

Langs de vele prachtige kerken in Fryslân al lopend, fietsend of met de auto.. De routes leiden door het open landschap, over slingerende dijkjes, door pittoreske dorpjes. Geniet van het glinsterende water, de uitgestrekte weilanden én de mooie kerken!

Tsjerkepaad werkt samen met:
Copyright 2022: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl